La RED IRES ha impulsat la difusió del manifest NO ES VERDAD per demanar la revalorització de la tasca educativa docent.
Amb els següents arguments:
- No es verdad que predomine un modelo permisivo diferente al tradicional …. la cultura escolar sigue basándose en la transmisión directa de contenidos inconexos, desfasados e irrelevantes, en el aprendizaje mecánico y repetitivo,….No es verdad que LOGSE= todo vale porque la LOGSE nunca llegó a penetrar en las aulas.
- No es verdad que hayan bajado los niveles de exigencia. Cada vez hay más libros de texto y más contenidos y los estudiantes fracasan por un modelo anclado en el pasado. No es verdad que haya influído la incorporación de los inmigrantes.
- No es verdad que los alumnos/as sean peores que los de antes. Son diferentes y ocultarlo es una irresponsabilidad que les deja en manos del mercado: víctimas y productos del consumo (periodismo sensacionalista)…. esto evidencia el abismo entre sociedad y escuela.
- No es verdad que los docentes españoles tengan un exceso de formación pedagógica y un déficit de formación en contenidos. Formación no vinculada a la pràctica. Cinco años de contenidos y unos meses de pedagogía.
- La escuela y la universidad necesitan un cambio. El cambio no puede venir de la aplicación de modelos neotecnológicos y empresariales de planificación y control de calidad, como es el caso de la implantación de incentivos salariales vinculados al rendimiento académico del alumnado. Y proposa uns principis generals lligats a la filosofia de l´Escola Nova.
Estic d’acord en els 4 primers punts. És necessari difondre’ls entre els professionals dels mitjans i la comunitat educativa per desentrellar estereotips, per deixar les coses clares. Però no signaré el manifest per dos motius:
- No compartesc el darrer punt per la referència que fa a la LEC. És cert que les mesures de la LEC no són suficients per al canvi però no crec que el que proposa la LEC respongui a un model empresarial de planificació sinó a la necessitat de donar eines per tal d’afavorir el treball docent de qualitat i minvar la irresponsabilitat.
- Les propostes del cinquè punt no es corresponen amb el nivell de concreció i fondària d’anàlisi dels quatre punts anteriors. Un anàlisi tan bo fa esperar unes propostes més agosarades.
- No estic segura de que alguns periodistes no puguin malinterpretar les intencions del manifest i confondre’l amb les opinions (ja aparegudes) entorn als resultats PISA en el sentit de: NO ÉS VERITAT QUE ESPANYA VAGI MALAMENT EN EDUCACIÓ, no hem de ser alarmistes amb els PISA. No és la intenció del manifest, però alguns se’n podrien aprofitar i llavors estaríem perduts… aquí no passa res, aquí no hi ha problemes. I tot seguiria igual.
Post llegit 4858vegades